VELCO tuloilmaventtiili
· Saneeraukseen vanhan venttiilin tilalle
· Uuteen läpivientiin
· Puiseen tuuletusluukkuun
VELCO tuloilmaventtiilillä ja FILTRETE suodattimella aikaansaadaan automaattisesti toimivaa ja puhdasta ilmanvaihtoa joka päivä ympäri vuoden.
Velco tuloilmaventtiilissä termostaatti säätää automaattisesti venttiililautasen avausta muuttuvan ulkolämpötilan mukaan. Ei naruja eikä jatkuvaa säätämistä.
Automaattisesti säätyvän Velco venttiilin merkitys korostuu erityisesti vuodenaikoina, jolloin ulkolämpötilan vaihtelut ovat suuria; esimerkiksi päivällä +12°C ja yöllä -7°C. Pakkasellakin lautanen jää hieman auki (säädöstä riippuen) ja päivällä lämpötilan kohotessa lautanen avautuu enemmän.
Huomioi, että näillä sivuilla esiteltyjä tuotekokonaisuuksia on helppo muuttaa tarpeidesi mukaisiksi!
Vanha venttiili (mallista riippumatta) on helppo korvata uudella Velco venttiilin (VT-100), Filtrete suodattimen (S-100) sekä asennuslevyn (AN-10) yhdistelmällä.
Helppo asentaa!
Muutamia vinkkejä:
• Jos tiloissa tehdään seinäremontti eikä haluta käyttää asennuslevyä, voidaan sen sijaan käyttää halkaisijaltaan 100 mm putkea (VR-100).
• Jos vanha läpivienti on halkaisijaltaan 100 mm voidaan vanha venttiili poistaa ja liittää sen tilalle suoraan Velco venttiili ja suodatin (VT-100/S-100). Venttiiliä ei tarvitse erikseen kiinnittää ja suodattimen vaihto käy helposti. Läpivientiputken halkaisijan ollessa 80 mm käytetään venttiilin vaihdossa Velco VT-80 mallia.
• Vanha rautaluukkuventtiili voidaan myös säilyttää haluttaessa esimerkiksi vanhoissa museotaloissa. Tällöin Velco venttiilin erikoispienennetty malli voidaan asentaa rautaluukun taakse seinän sisälle näkymättömiin.
• Tarvittaessa voidaan käyttää äänenvaimenninta.
VELCO VENTTIILIN ASENNUSOHJE
• Poista vanha venttiili.
• Kokeile alustavasti, että asennuslevy asettuu sujuvasti tuloilmakanavan aukkoon. Jos tuloilmakanava on 95-100 mm, et tarvitse asennuslevyä.
• Laita silikonia nauhamaisesti asennuslevyn takapuolen ulkoreunalle koko matkalle, ettei tule ohivuotoa ja paina asennuslevy seinään kiinni. Paina levyä hetki kunnes silikoni jähmettyy.
• Kokoa suodatinkehikon langat (3 kpl) ristiin venttiilin takapuolella oleviin reikiin. Tarvittaessa lankoja voidaan taivuttaa tai lyhentää. Purista pihdeillä langat kiinni reikien kohdalta (kuva 1) tai tiputa pisara liimaa reikiin. Tämä helpottaa jatkossa suodattimen vaihtoa.
• Tartu suodattimeen saumojen kohdalta ja käännä se kuin sukka puoleenväliin ympäri. Vedä suodatin varovasti sileä pinta ulospäin käännettynä kehikon päälle mustan tiivisterenkaan yli. Saumat jäävät sisäpuolelle piiloon. Työnnä suodattimen ylijäävä osa kehikon sisälle (kuva 2).
• Säädä venttiili alla olevan käyttöohjeen mukaan.
• Aseta venttiili asennuslevyyn. Tiivisterengas tiivistää venttiilin hyvin asennuslevyyn, joten venttiiliä ei tarvitse kiinnittää erikseen. Huomioi, että tiivisterengas on oikeassa kohdassa. Tarvittaessa pyöräytä venttiilirunkoa hieman asennuslevyssä, jolloin venttiili tiivistyy paikalleen.
• Suodatinta vaihdettaessa vedä venttiili varovasti asennuslevystä ulos.
VELCO VENTTIILIN KÄYTTÖOHJE
VELCO venttiilissä on herkkä omavarainen vahatermostaatti, joka säätää automaattisesti venttiililautasen avausta muuttuvan ulkolämpötilan mukaan. Venttiili toimitetaan perussäädettynä. Tällöin venttiililautanen vetäytyy täysin kiinni kun on kylmempää kuin -5°C ja on täysin auki kun on lämpimämpää kuin +10°C. Perussäätöasento on osoitettu venttiililautasta kierrettäessä ns. naksahdusasennolla.
Säädä lautasta naksahdusasennosta vähintään puoli kierrosta vasemmalle. Tällöin venttiililautanen ei sulkeudu kokonaan alle -5°C pakkasella, vaan jää 2 mm auki. Säätäminen on tärkeää, jotta ilmanvaihto toimii jatkuvasti. Huomioi, että venttiilin lautanen voi olla aluksi jäykkä.
Venttiililautasen minimiavausta voi muuttaa tarpeen mukaan. Esimerkiksi rakennuksissa, joissa ei ole koneellista poistoilmanvaihtoa, on suositeltavaa säätää venttiililautasta naksahdusasennosta kokonainen kierros vasemmalle. Tällöin lautanen jää 4 mm auki kun on kylmempää kuin -5°C.
VELCO venttiilin yhteydessä kannattaa käyttää äänenvaimenninta jos mm. lähialueen liikenteestä kantautuu melua (raskas ajoneuvoliikenne, lentomelua ym.). Kannattaa kuitenkin muistaa, että hyvälläkään äänenvaimentimella ulkoa kantautuvaa melua ei saada poistettua, ainoastaan vaimennettua!