Tietoa menetelmistä
AKTIIVIHIILI
Aktiivihiilen ilmaa ja vettä puhdistava vaikutus perustuu epäpuhtauksien kiinnittymiseen aktiivihiilen pinnalle. Aktiivihiili on puhdasta hiiltä, jonka pinta-ala on erittäin suuri. Yhdessä grammassa aktiivihiiltä voi aktiivisen pinnan osuus olla yli 450 m2. Aktiivihiili soveltuukin erinomaisesti mm. hiilivetyjen, kloorin, typenoksidien ja orgaanisten yhdisteiden sekä radioaktiivisten isotooppien poistamiseen. Haitta-aine adsorboituu hiilen pinnalle fysikaalisessa prosessissa. Aktiivihiiltä voidaan käsitellä tietyin rajoituksin siten, että hiiliin saadaan haluttuja ominaisuuksia. Suomessa aktiivihiilisuodatusta käytetään tiettävästi kolmella pohjavesilaitoksella.
ESISUODATTIMET
Esisuodatin on yleensä ensimmäisenä ilmanpuhdistimessa oleva karkein suodatin. Sen avulla saadaan poistettua ilmasta suurimmat partikkelit ennen ilmanpuhdistimen sisällä olevia varsinaisia suodattimia. Esisuodattimissa voidaan käyttää monenlaisia materiaaleja käyttökohteesta riippuen. Suodattimet on yleensä varustettu karkeusluokituksella tai kokomerkinnällä (µm), jotka kertovat suodatusluokan.
HEPA-SUODATTIMET
HEPA-suodatin (High Efficiency Particulate Air filter) poistaa läpi kulkevasta ilmasta vähintään 99,97 % siinä esiintyvistä partikkeleista. HEPA-suodatin rakentuu kuitumatriisista, jonka kuitujen välit ovat yleensä noin 0,3 µm (mikrometriä). HEPA suodattaa myös 0,3 µm suuremmat ja pienemmät partikkelit tehokkaasti rakenteensa ansiosta. Puhdistustehokkuuteen voidaan vaikuttaa materiaalivalinnoilla ja kuitujen koolla sekä paksuudella.
HEPA-suodattimen puhdistusmekanismit voidaan jakaa kolmeen kategoriaan, jotka ovat: 1. Sieppaus (osuu liikkeessä kuidun säteelle, jossa kiinnipitävä voima staattinen varaus tai adheesio), 2. Törmäys (kuituja on riittävän tiheässä, jolloin törmäys tapahtuu suurella todennäköisyydellä) ja 3. Diffuusio (Kun pienet, erityisesti alle 0,1 µm kokoiset, partikkelit törmäävät kaasumolekyyleihin, niiden liike hidastuu tai estyy. Tämän seurauksesta partikkelit tarttuvat kuituihin edellä kuvattujen mekanismien tavoin.)
HEPA-luokituksen saadakseen suodattimen on poistettava vähintään 99,97 % ilman epäpuhtauksista ilmavirtauksen ollessa 85 l/min (litraa minuutissa). HEPA-luokitus edellyttää, että suodattimen puhdistamassa ilmassa on enintään 100 partikkelia kuutiojalassa eli noin 3,5 kpl/l, jotta päästään puhdastilan vaatimaan puhtaustasoon. Parhaiden HEPA ja UV-lamppu -yhdistelmien avulla ilmasta voidaan poistaa 99,995 % partikkeleista ja patogeeneistä.
STAATTINEN HIUKKASSUODATUS
Sähköstaattinen hiukkassuodatus perustuu partikkeleiden sähköiseen varautumiseen. Partikkelit varataan laitteiston sisällä voimakkaalla sähkövarauksella, jolloin varatut hiukkaset voidaan kerätä magnetismin avulla erilliseen keräimeen. Hiukkaset pysyvät keräysosassa, kunnes keräysosa puhdistetaan. Staattisen suodatuksen avulla saadaan vähennettyä merkittävästi pienhiukkasia ilmasta. Pienhiukkaset ovat haitallisia ihmisille ja eläimille pienen kokonsa takia. Erikokoiset hiukkaset asettuvat hengitysteissä eri kohtiin - suuremmat hiukkaset jäävät nenänieluun kun pienimmät tunkeutuvat keuhkorakkuloihin saakka. Yhdistämällä staattinen hiukkassuodatus muihin ilmansuodatus- ja puhdistusmenetelmiin, saadaan tilaan tuotettua erittäin puhdasta ilmaa.
TIO2-SUODATTIMET
Tio2-suodatin poistaa ilmasta tehokkaasti bakteereita, viruksia ja homeita. Suodatin on pinnoitettu titaanioksidilla, joka on fotokatalyyttinen materiaali. Sillä voidaan hajottaa orgaanisia yhdisteitä UV-valoa apuna käyttäen. Yhdistämällä UV- ja Tio2-suodatintekniikkaa saadaan tuhottua mikro-organismien DNA ja RNA suodattimen sisällä tapahtuvan fotokatalyyttisen reaktion avulla tehokkaammin kuin pelkällä UV-valolla. Titaanidioksidi ei reagoi kemiallisesti juuri minkään aineen kanssa.